Wanneer er voldoende kandidaten zijn geworven, dan gaat een recruiter door naar de volgende stap: screenen. Screenen is het achterhalen van informatie over de integriteit van een potentiële kandidaat. Het screenen van kandidaten vindt plaats in verschillende fases en kan op diverse manieren, afhankelijk van welke informatie u wilt achterhalen.

Eerste fase: het selecteren van potentiële kandidaten

In de eerste fase van screening gaat het om het selecteren van potentiële kandidaten op basis van algemeen beschikbare gegevens. De kandidaat wordt hierbij op basis van zijn of haar LinkedIn profiel, CV of andere informatiebron geselecteerd. Bij actieve werving vervalt deze eerste fase, er is namelijk al gezocht naar goede profielen.

Tweede fase: het ontdekken en inventariseren wensen en ambities potentiële kandidaat

De tweede fase van screening draait om het eerste persoonlijke contact. In deze fase wordt de potentiële kandidaat benaderd en gevraagd voor een telefonisch gesprek of interview. Tijdens dit gesprek wilt u erachter komen of iemand daadwerkelijk in het profiel past, de persoonlijke wensen te ontdekken en deze te inventariseren.

Aan de hand van de onderstaande lijst kunt u deze wensen en ambities inventariseren. U kunt uiteraard ook punten toevoegen of schrappen mochten bepaalde dingen juist wel of niet van belang zijn. Houd in het achterhoofd dat vraagstelling erg belangrijk is bij het inventariseren van wensen en ambities. Hier kunt u meer lezen over hoe u een interview of sollicitatiegesprek moet afnemen.

  • Huidige status;
  • Staat open voor een vervolgstap, omdat …;
  • Momenteel in andere sollicitatieprocedures;
  • Huidig vs. gewenst salaris;
  • Ambitie functie;
  • Ambitie werkgever;
  • Ambitie branche;
  • Overige ambities.

Mochten de wensen en ambities van de organisatie en de kandidaat niet overeenkomen, dan wordt de screeningsfase na deze stap beëindigd.

Derde fase: screenen na het eerste contact

De derde fase van screening is het checken van de achtergrond van de kandidaat, de referenties en andere belangrijke zaken. Hieronder vindt u een lijst met punten waarop u iemand kan screenen:

Vierde fase: het persoonlijk gesprek en matching

Na deze fase van screening vindt er een persoonlijk gesprek plaats, om een beter beeld te krijgen van de persoon en of er een klik het met het bedrijf. Bij dit gesprek is het van belang om te praten over zaken die niet direct op iemands LinkedIn profiel of CV naar voren komen, maar hier wel in het verlengde van liggen. Zoals bijvoorbeeld hoe iemands persoonlijkheid aansluit op zijn of haar competenties. Na dit interview wordt er een definitieve keuze gemaakt of de kandidaat past bij het bedrijf.

Do’s en don’ts bij screening

Tot slot nog een paar do’s en absolute don’ts op het gebied van screening:

  • Wat u absoluut niet moet doen bij screening is het overtreden van de privacyregels en het niet screenen van flexibel personeel zoals uitzendkrachten, ook zij kunnen namelijk risico’s met zich meebrengen.
  • Wat u juist wel moet doen bij screening is transparant zijn over het feit dat u kandidaten screent, omdat dit leidt tot meer begrip onder de kandidaten. Daarnaast is het handig om bij het bepalen van de screeningsmethoden eerst de risico’s van de functie op een rijtje te zetten.

Vijf eenvoudige checks

Heeft u weinig tijd om te screenen? Screening hoeft niet veel tijd en geld te kosten. Hieronder vindt u vijf eenvoudige stappen die u gemakkelijk kunt zetten.

  • Check 1: Controleer paspoort of identiteitskaart. Vraag het identiteitsbewijs van potentiële werknemers op, controleer het en maak er een kopie van. Als de werknemer in dienst treedt heeft u deze nodig.
  • Check 2: Vraag originele diploma’s en cijferlijsten op. Diploma’s en cijferlijsten zijn gemakkelijk te manipuleren. Controleer deze daarom goed.
  • Check 3: Bestudeer cv, vraag naar referenties. Uit een curriculum vitae kan veel informatie gehaald worden. Vraag goed door naar eventuele onduidelijkheden.
  • Check 4: Zoek op internet. Via zoekmachines, websites en social media kunt u veel te weten komen over kandidaten.
  • Check 5: Kondig screening aan in vacaturetekst. Meld al in de vacaturetekst dat een screening onderdeel is van het sollicitatieproces. Dit kan kwaadwillende afschrikken.