Terug

In eerdere blogs heb je al kunnen lezen over hoe je een goede tekstuele vacature die ook nog aantrekkelijk is, kan schrijven. Dus nu je een goede vacature hebt, hoe ga je deze verspreiden? Ben je bekend met de mogelijkheden en effectiviteit van social media? Waarom social media belangrijk is en hoe je dit kan doen, komt in dit blog aan de orde.

Waarom is social media belangrijk?

Het is uiterst belangrijk dat je de juiste kanalen aanboort om je vacature te verspreiden. Waarom? Simpel: je wil toegang hebben tot jouw doelgroep en deze triggeren om snel te solliciteren op een vacature. Onafhankelijk van de doelgroep, zijn de beste kanalen tegenwoordig online te vinden. Misschien leest je grootvader of je 65+ buurvrouw nog vacatures in de krant, maar aangezien zij al gestopt zijn met werken (en nog langer geleden gestopt met solliciteren), is de traditionele media verouderd. Social media is een rijke bron voor het aantrekken van (passieve) kandidaten en geeft toegang tot de mobiele traffic, aangezien bijna iedereen social media via zijn of haar smartphone raadpleegt. Veel bedrijven zijn ook overstapt op deze ‘nieuwe en sociale’ kanalen, maar hebben nog steeds veel moeite met het gebruik ervan.

Hoe ga je vacatures uitzetten op social media?

Er zijn verschillende social media kanalen die gebruikt kunnen worden voor het uitzetten van een vacature. De bekendste is natuurlijk LinkedIn, HET professionele netwerk. Andere kanalen zijn Facebook en Twitter en een nieuw, opkomend kanaal voor het werven van kandidaten is Instagram. Wanneer je gebruik maakt van social media, neem in ogenschouw welk kanalen de focus moeten krijgen. Ben je op zoek naar iemand met minstens 10 jaar noemenswaardige management ervaring? Dan zal Instagram, voornamelijk gebruikt door 30 minners, niet geschikt zijn. Bij deze doelgroep zal je voornamelijk moeten kijken naar meer professionele kanalen, zoals LinkedIn, en mogelijkheden raadplegen van professionele online vakbladen. Kortom, het uitgangspunt van de keuze voor een kanaal ligt bij je doelgroep. Welke channels gebruiken zij voornamelijk? Hoe vaak gebruiken ze de verschillende channels? En wanneer? Om hierin inzicht te krijgen, kan je het beste gewoon rondvragen in je doelgroep.

Wat moet je in gedachte houden bij het gebruik van social media kanalen?

Elk kanaal is verschillend en vereist andere input. Zo zal je voor LinkedIn wat professioneler over moeten komen, terwijl het bij Instagram voornamelijk gaat om het maken van een leuke foto, van bijvoorbeeld de werkplek waar degene gaat werken, en een pakkende slogan over de openstaande vacature. Er zijn enkele algemene dingen die je in overweging moet nemen als je gebruik gaat maken van jouw gekozen social media kanaal:

  • Blijf kort en bondig en verwijs naar de daadwerkelijke vacature, of trigger door in een paar worden uit te leggen waarom het iemand zou moeten aanspreken. Als voorbeeld; ‘Een Start-up helpen marktleider te worden?’ Plaats dus niet de gehele vacature in het bericht;
  • De inhoud van het bericht kan, voornamelijk bij Facebook, Twitter en Instagram, spontaner en ongedwongener zijn dan de daadwerkelijke vacature. Drijf alleen niet te ver af van je bedrijfswaarde en -normen en de cultuur die er heerst (formeel vs informeel);
  • Varieer in je berichten. Zet tegelijkertijd of achtereenvolgens verschillende berichten uit die naar dezelfde vacature verwijzen en kijk wat wel of niet werkt;
  • Maak ook gebruik van afbeeldingen om je bericht te laten opvallen. Vermijd stockfoto’s. De smartphone foto, waarop ook het ietwat rommelige bureau van een collega zichtbaar is, geeft een representatieve weergave en laat tevens zien dat er gewerkt wordt;
  • Maak duidelijk hoe men kan reageren en houdt het laagdrempelig. Bijvoorbeeld; ‘stuur ons een persoonlijk bericht via Facebook’, of ‘reageer met “Ja ik wil” op dit bericht’, of ‘Like en wij nemen contact met jou op’.

De basis ligt er. Je hebt een goede vacature geschreven, hebt hier afbeeldingen in opgenomen en je hebt je vacature via social media uitgezet. De volgende stap is het uitnodigen van kandidaten. Waar de kanalen verschuiven van traditioneel naar social, ziet men ook dat de rest van het sollicitatie proces verandert. Bedrijven moeten hun sollicitatie proces updaten om in de huidige dynamische en technologische wereld bij te kunnen blijven. Hoe? Lees het volgende blog om er meer over te weten te komen.