Ik denk dat u het eens bent als ik zeg:

Het is ERG belangrijk om een originele vacaturetekst te schrijven die opvallend, creatief en duidelijk is.

Zodat u elke potentiële sollicitant enthousiasmeert en geen talent laat lopen.

Maar toch wordt het zelden gedaan blijkt uit ons onderzoek. Het overgrote deel van online vacatures bestaat uit grote lappen tekst vol vereisten, veelal inclusief lange eentonige functie omschrijvingen. Niet heel aantrekkelijk, toch?

Benieuwd hoe je een originele vacaturetekst schrijft die ook nog eens aantrekkelijk is voor de sollicitant?

Ja? Helemaal goed!

Want het blijkt dat het helemaal niet lastig hoeft te zijn. Volg simpelweg de onderstaande stappen, en voordat je het weet rollen de sollicitaties de inbox binnen. En wie weet zit er die ene goude sollicitatant bij die meteen aan de slag kan.

Vandaag delen we alle geheimen die er voor zorgen dat uw vacature meerdere malen meer ambitieus talent aantrekt dan de competitie.

Neem de juiste insteek

Met een vacaturetekst triggert u kandidaten om op de functie te solliciteren. U maakt als bedrijf de stap van een functieprofiel naar een vacaturetekst. Zie de vacaturetekst als een productomschrijving. U wilt het product (lees: de vacature) zo verkopen dat een geschikte kandidaat enthousiast wordt over het product en het product koopt (lees: solliciteert).

Hoe wordt iemand enthousiast via tekst?

1. Wees duidelijk, concreet en consistent. Wees helder in wat u van een kandidaat verwacht en geef hem/haar zekerheid over verschillende aspecten met betrekking tot de functie. Bijvoorbeeld:

  • welke taken gaat de kandidaat uitvoeren? Moet hij of zij een huidig klantenportfolio onderhouden of nieuwe klanten aantrekken? Met wie zal de kandidaat aan tafel zitten?;
  • wat gaat de kandidaat verdienen en welke secundaire arbeidsvoorwaarden horen bij deze functie?;
  • wat zijn de doorgroeimogelijkheden? Echte talenten zijn immers niet op zoek naar een baan, maar naar een carrière;
  • wat zijn de verwachtingen met betrekking tot de sollicitatieperiode, het proces en waar de kandidaat terecht kan voor eventuele vragen?

2. Wees kort en bondig. Heel praktisch: wissel korte opsommingen af met korte stukken tekst en stel geen eindeloze lijst op van alle taken die de kandidaat gaat uitvoeren en alle eisen waaraan hij of zij moet voldoen, maar geef de belangrijkste (vier) punten.

3. Wees flexibel. Het opstellen van veel functie eisen kan ertoe leiden dat kandidaten denken dat ze niet binnen het strikte kader passen. Mocht u toch een specifiek profiel zoeken, probeer daar dan indirect op aan te sturen door bijvoorbeeld de schrijfstijl van de vacaturetekst aan te passen.

4. Wees eerlijk. Heel simpel: beloof geen dingen die het bedrijf niet waar kan maken. U wilt een sales topper graag triggeren en overhalen om te solliciteren, maar houdt ook in gedachte dat een onrealistisch beeld kan leiden tussen een mismatch tussen de potentiële werknemer en bedrijf.

5. Wees creatief. Dit klinkt als een open deur, maar voorkom clichés zoals ‘geen 9 tot 5 mentaliteit’ en een ‘dynamische’ cultuur. Wees creatief in uw kopjes en denk verder dan de standaard ‘functieomschrijving’ en ‘functie-eisen’ kopjes. Ook bedrijven moeten zich onderscheiden om de beste kandidaten te krijgen.

Ontvang GRATIS een voorbeeld Vacaturetekst in je Inbox!
(Scheelt in opmaak en structuur tenminste een uur!)

Wat kan er misgaan bij een vacaturetekst?

Hoewel de voorgaande tips voor de hand liggen, worden ze vaak niet gebruikt. Neem nou bijvoorbeeld een vacaturetekst van ING. Als u het tot het eind van een van hun vacatures redt, dan verdient u sowieso al een schouderklopje: het bevat lappen tekst die vol staan met inhoudsloze woorden en waar de essentie van het verhaal goed verstopt is. Er staan simpelweg vaak fouten in de vacaturetekst.

Daarnaast noemt het bedrijf regelmatig aspecten in de kopjes, zoals doorgroeimogelijkheden, maar komt daar in de tekst zelf niet op terug. Ten slotte bevat de cultuur bij ING, net zoals bij ieder ander bedrijf, ‘directe en informele communicatie’ en vinden ze ‘teamwork’ uitermate belangrijk.

De vacatureteksten zijn dus niet duidelijk, niet consistent, niet concreet en niet creatief. Opvallend is ook dat sommige vacatures al een jaar open staan. Kunt u daar überhaupt nog op solliciteren?

Dit is slechts een voorbeeld en het hele internet staat vol met voorbeelden van hoe het niet moet. De pareltjes onder de functieomschrijvingen zijn ver te zoeken. Benieuwd naar onze kijk op een goede vacaturetekst? Bekijk hier een voorbeeld vacaturetekst voor een Account Manager!

Tips voor het schrijven van een vacaturetekst

De vijf w’s. Zorg dat u in uw vacaturetekst de wie, wat, waar, waarom en wanneer vraag meeneemt. Dit vormt als het ware de kern van uw vacaturetekst.
1. Wie: wat voor een persoon zoekt u, waar moet iemand aan voldoen en naar wat voor persoonlijkheid matcht het best?
2. Wat: wat houdt de functie in, wat voor werkzaamheden moet iemand gaan verrichten en aan welke eisen moet een persoon voldoen?
3. Waar: waar komt de persoon te werken, thuiswerken of niet thuis werken, mogelijkheid tot verhuizing?
4. Waarom: waarom moet iemand bij uw bedrijf komen werken, welke uitdaging kunt u een sales-professional bieden wat maakt het bedrijf zo interessant?
5. Wanneer: per wanneer gaat de functie in en wat zijn de werktijden en werklast?

Wat mag er niet ontbreken aan een vacaturetekst?

  • Een duidelijke titel: Een goede vacaturetekst begint bij een aansprekende, duidelijke titel. Evenals de titels in Google moet dit een ‘trigger’ zijn, de titel moet de aandacht wekken, een click genereren. Een potentiële kandidaat kan zich niet aangesproken voelen door het gebruik van een verkeerde functiebenaming. Er zijn immers meerdere varianten van bijvoorbeeld een ‘account manager’.
  • Structuur in de tekst: De basis van een goede vacaturetekst is dat hij goed leesbaar is. Leesbaarheid begint bij de structuur van een tekst. Punten die in ieder geval in een vacaturetekst terug moeten komen zijn:
    – Functieomschrijving;
    – Functie eisen;
    – Wat heeft u als werkgever te bieden?;
    – Korte omschrijving van het bedrijf. Deze hoofdlijnen bieden houvast aan de structuur. Daarnaast is het goed om korte, krachtige zinnen te gebruiken. Het gebruik van witregels stimuleert de lezer ook, het houdt de tekst namelijk luchtig. Tussenkoppen, korte alinea’s en een logische opbouw zorgen eveneens voor een goede vacaturetekst.
  • Doelgroep gerichtheid: U kunt een kandidaat pas triggeren als u weet waarnaar hij/zij zoekt. Niet alleen naar welke functie, maar ook naar wat voor soort werkgever. Als u specifiek weet waar de kandidaat naar zoekt, kunt u hier slim op inspelen. Een voorbeeld hiervan is het communiceren van de USP’s die de kandidaat ook daadwerkelijk prikkelt.
    Het opstellen van een functieprofiel geeft goeie inzichten naar wat voor kandidaat u zoekt. Als u dat voor ogen heeft kunt u een wervende vacaturetekst schrijven, gericht op de beoogde kandidaat.
  • Persoonlijke touch: Een van de grootste clichés in het schrijven van teksten, maar hij werkt wel. Hou het persoonlijk. Schrijf zo min mogelijk vanuit de derde persoon en houd de tekst spannend en actief. Spreek de lezer aan met u of jij in plaats van de kandidaat. Een grappige of originele noot doet het ook altijd goed.

Conclusie

Een goede vacaturetekst heeft talrijke voordelen, mag dat duidelijk zijn. Een originele vacature samen stellen is nu een fluitje van een cent. Stel je hebt toch nog vragen, neem dan contact met ons op (zie beneden). Ook nemen wij graag het recruitmentproces u uit handen. Wij werven, screenen, testen en trainen latent werkzoekenden voor uw open sales-functie.